LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii se tem de o potențială contraofensivă ucraineană în zona Bakhmut

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii se tem de o potențială contraofensivă ucraineană în zona Bakhmut

Dacă 300.000 de soldați ruși nu au reușit să ofere Rusiei un avantaj ofensiv decisiv în Ucraina, este foarte puțin probabil ca angajamentul de forțe suplimentare în viitoarele valuri de mobilizare să producă un rezultat dramatic diferit în acest an.

Armata ucraineană lângă Bahmut FOTO Profimedia

UPDATE 06.40 Autoritatea federală de supraveghere a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor a blocat un site web care i-a ajutat pe ruși să scape de mobilizare în condițiile represiunilor continue împotriva rezistenței la mobilizare.

UPDATE 06.10 Forțele ruse au continuat operațiuni ofensive limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna.

image

UPDTE 05.31 Forțele ucrainene au desfășurat probabil un contraatac localizat la sud-vest de Bakhmut, pe fondul discuțiilor din ce în ce mai intense ale Rusiei despre o potențială contraofensivă ucraineană în zona Bakhmut. Imaginile geolocalizate publicate pe 19 martie indică faptul că forțele ucrainene au efectuat un contraatac cu succes la sud-vest de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și au împins forțele ruse mai departe de autostrada T0504 din zonă. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că forțele ruse au efectuat 25 de atacuri în zona Bakhmut pe 19 martie, dar forțele ruse probabil au asigurat doar câștiguri marginale. Surse ruse au amplificat filmările pe 18 martie care pretind că arată o coloană de vehicule blindate ucrainene de-a lungul T0504 la sud-vest de Kostyantynivka (22 km sud-vest de Bakhmut) și au speculat că forțele ucrainene se pregătesc să lanseze operațiuni contraofensive la sud-vest de Bakhmut. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene sunt în prezent capabile să-și intensifice contraatacurile pentru a stabiliza linia frontului în jurul orașului Bakhmut. Discuțiile din ce în ce mai dese ale oficialităților și bloggerilor ruși despre o contraofensivă ucraineană iminentă în zona Bakhmut sugerează că sursele ruse sunt din ce în ce mai nesigure cu privire la capacitatea armatei ruse de a menține inițiativa în jurul Bakhmutului.

image
image

UPDATE 05.08 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul periferiei orașului Donețk și este posibil să fi avansat spre Berdichi, la aproximativ 10 km nord-vest de Avdiivka.

UPDATE 04.42 Declarațiile făcute de oficialii militari ucraineni cu privire la ritmul și perspectivele actualelor operațiuni ofensive rusești pot sugera că ofensiva generală a Rusiei de primăvară ar putea fi aproape de apogeu. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty a declarat la 19 martie că Rusia nu a putut să adune suficiente forțe pentru ofensiva majoră anticipată din Donbas și a remarcat că acțiunile ofensive actuale ale Rusiei nu pot fi numite o „operație strategică majoră”. Cherevaty a subliniat că forțele ruse nu pot finaliza nici măcar capturarea tactică a Bakhmutului, ceea ce susține evaluarea ISW conform căreia ofensiva Grupului Wagner lângă Bakhmut se apropie probabil de apogeu. De asemenea, forțele ruse se luptă în mod deosebit să asigure câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în altă parte de-a lungul liniei frontului, în special în orașul Avdiivka-Donețk și zona Vuhledar. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi, a remarcat pe 19 martie că forțele ruse au atacat cu disperare Avdiivka pentru a relua operațiunile ofensive la Vuhledar, sugerând probabil că atacurile rusești continue în zona Avdiivka sunt menite parțial să împingă rezervele ucrainene din regiunea de vest a Donețkului și din zona orașului Avdiivka-Donețk. Dmytrashkivskyi a declarat că această reînnoire a atenției ofensive asupra Avdiivka a dus recent la pierderi majore rusești în jurul Avdiivka, care se ridică la echivalentul unei companii, situație despre care ISW a raportat anterior.

UPDATE 04.15 Oficialii militari ucraineni continuă să indice că pierderile masive ale Rusiei în zona Vuhledar degradează grav capacitatea ofensivă rusă în regiunea Donețk. Dmytrashkivskyi a afirmat că forțele ruse au întărit elemente ale Brigăzii 155 Infanterie Navală (în prezent puternic angajată în zona Vuhledar) cu forțele de rezervă ale Diviziei 98 Aeropurtate de Gardă. Brigada 155 Infanterie Navală a suferit pierderi catastrofale de forță de luptă și echipamente în timpul atacurilor eșuate continue asupra Vuhledar în noiembrie 2022 și februarie 2023, iar conducerea militară rusă se bazează probabil în mare măsură pe elementele de rezervă ale Diviziei 98 Aeropurtate pentru a compensa și completa pierderile suferite de Brigada Navală a 155-a Infanterie. Divizia 98 Aeropurtată este cel puțin parțial angajată în zona Kreminna din regiunea Lugansk, iar angajamentul unora dintre elementele sale constitutive în zona Vuhledar este probabil un indiciu al unui nivel de disperare din partea comandamentului militar rus care încearcă să reconstituie unitățile bătute și să reia operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk. Statul Major ucrainean a remarcat în mod similar că oficialii militari ruși se grăbesc să trimită întăriri la Vuhledar și au creat un detașament „Storm” în cadrul Brigăzii 37 Independente de Infanterie Motorizată (Armata 36 Armată Combinată, Districtul Militar de Est), care, probabil, va dislocată în zona Vuhledar pe 24 martie.Reconstituirea ad-hoc a unităților existente pentru desfășurare la Vuhledar, precum și crearea aparentă a formațiunilor speciale de eșalon de subbrigadă, sugerează că, în prezent capacitățile de luptă ale Rusiei din vestul Oblastului Donețk sunt foarte limitate.

image

UPDATE 03.23 Ofensiva generală de primăvară a Rusiei se apropie probabil de apogeu. Ofensivele ruse aflate în desfășurare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, în jurul Bakhmutului și de-a lungul liniilor frontului Avdiivka-Donețk și Vuhledar nu au reușit să facă mai mult decât câștiguri tactice incrementale în primele luni ale anului 2023. Rusia a angajat cei aproximativ 300.000 de soldați mobilizați, numiti prin mobilizare parțială din septembrie 2022 în scopul de a urmări exact o astfel de ofensivă de primăvară. Dacă 300.000 de soldați ruși nu au reușit să ofere Rusiei un avantaj ofensiv decisiv în Ucraina, este foarte puțin probabil ca angajamentul de forțe suplimentare în viitoarele valuri de mobilizare să producă un rezultat dramatic diferit în acest an. Prin urmare, Ucraina este bine poziționată pentru a recâștiga inițiativa și a lansa contraofensive în sectoarele critice ale actualei linii de front.

image png

UPDATE 02.26 Președintele rus Vladimir Putin a vizitat orașul ocupat Mariupol pe 19 martie, probabil pentru a proiecta imaginea de invulnerabilitate și pentru a continua eforturile de a se prezenta ca un lider implicat în timpul războiului. Vizita lui Putin la Mariupol a inclus întâlniri extrem de organizate cu locuitorii, o plimbare bizară prin oraș în care Putin se presupune că ar fi condus el însuși mașina și o informare din partea viceprim-ministrului rus Marat Khusnullin despre eforturile de reclădire din oraș. Kremlinul a încadrat probabil prima vizită a lui Putin în Ucraina ocupată, în afara Crimeei, ca pe o excursie spontană pentru a-l prezenta pe Putin drept un lider invincibil în timpul războiului, care poate vizita zona ostilităților fără îngrijorare. Putin a ales probabil să viziteze Mariupolul, deoarece este un oraș confiscat din mai 2022, care este departe de linia frontului, unde forțele ruse și oficialii de ocupație au instituit deja măsuri de securitate stricte. Putin a vrut, de asemenea, ca vizita sa să fie un răspuns la mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru implicarea sa în crime de război legate de deportarea copiilor ucraineni, dintre care cel puțin 1.000 au fost deportați numai de la Mariupol. Probabil că Putin a căutat să-și prezinte rolul în deportarea copiilor și distrugerea Mariupolului ca fiind dincolo de jurisdicția comunității internaționale și pe el însuși ca fiind ferit de armata ucraineană, la 80 km de linia frontului. Putin a vizitat, de asemenea, cartierul general al Districtului Militar de Sud din Rostov-pe-Don, Krasnodar Krai, și a primit informații de la șeful Statului Major al Armatei Generale a Rusiei, generalul Valery Gerasimov și de la alți comandanți militari ruși.

UPDATE 01.50 Vizita lui Putin la Mariupol a avut, de asemenea, scopul de a potoli o teamă de lungă durată și omniprezentă în spațiul naționalist cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană în sudul Ucrainei. Bloggerii ruși au susținut că forțele ucrainene continuă să se pregătească pentru o viitoare contraofensivă pe linia frontului din regiunea Zaporijia, despre care bloggeri o susțin cu diferite grade de urgență din octombrie 2022. Unii bloggeri au legat în mod special vizita lui Putin din 19 martie la Mariupol de o contraofensivă ucraineană. Un blogger a susținut că vizita lui Putin arată că nu este un lider laș căruia îi este prea frică să părăsească regiunea Moscova de frica serviciilor speciale ucrainene și a susținut că „predarea rusă a sudului [Ucrainei] va fi înfrângerea personală a lui Putin. ” Bloggerul a adăugat că forțele ruse vor trebui să se lupte mai mult pentru a se apăra împotriva unei contraofensive ucrainene. Fostul ofițer rus și criminal de război condamnat Igor Girkin a susținut în schimb sarcastic că forțele ruse vor „face totul pentru a fi învinse” pentru a „da vina pe Putin”, menționând că Putin a numit și menținut la putere toți comandanții militari ruși responsabili de performanța Rusiei în războiul de până acum. Administrația de ocupație rusă declarând Melitopolul mai degrabă decât orașul Zaporijia drept capitala regiunii Zaporijia ocupate reflectă, de asemenea, dorința de a atenua teama palpabilă în spațiul naționalist și național de informare, prin prezentarea ocupației ruse ca pe termen lung și sigură.

UPDATE 01.17 Forțele ruse au continuat să ridice fortificații defensive în sudul Ucrainei.

UPDATE 00.33 Fostul ofițer rus, criminal de război condamnat și proeminent critic naționalist și blogger Igor Girkin a indicat că există probabil fracturi tot mai adânci la nivelurile superioare ale conducerii militare ruse. Într-un eseu hipercritic și sarcastic în 12 puncte despre modul în care Rusia poate pierde războiul, Girkin a remarcat că să nu schimbi niciodată conducerea statului, a serviciilor de informații și a forțelor armate care „au demonstrat deja o incompetență flagrantă” este o modalitate sigură de a pierde războiul și că Rusia a comis deja acest păcat cardinal. Girkin a cerut schimbări de conducere în Ministerul rus al Apărării și Statul Major General, în Serviciul de Informații Externe, Serviciul 5 al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Ministerul Afacerilor Externe, consilieri politici și reprezentanți ai industriei militare. Omisiunea de către Girkin a organizației mai largi FSB (Serviciul 5 al FSB este o entitate distinctă, dar subordonată a FSB, preocupată de țintirea informațiilor asupra vecinilor străini ai Rusiei în spațiul post-sovietic) și a directorului FSB, Alexander Bortnikov, sugerează că Girkin consideră FSB, diferit de aparatul militar, de informații și de securitate rusesc, care eșuează. Serviciul 5 al FSB a fost, de asemenea, responsabil pentru a pune bazele invaziei prin coordonarea colaboratorilor ucraineni. Comentariile lui Girkin pot indica faptul că există tensiuni considerabile între comandamentul militar rus și FSB, precum și în cadrul FSB-ului însuși. Comentariul acerb al lui Girkin continuă să ofere o perspectivă asupra fricțiunilor crescânde din cercul interior.

ȘTIRE INIȚIALĂ Actori necunoscuți au ucis un comandant de pluton al Serviciului de Patrulare al Ministerului Afacerilor Interne de ocupație rusă cu o mașină-bombă în Oblastul Herson ocupat. Mass-media ucraineană a emis ipoteza că atacul ar fi putut fi un atac partizan sau un rezultat al luptelor interne rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?